Ämnet är jobb! Hur gör man egentligen?

Det är inte sällan jag får kommentarer i min blogg kring jobb, vilket jag visserligen kan förstå. Jag är den utav alla i min ålder som jag då känner, haft flest jobb, jobbat mest och på så vis även tjänat mest (förmodligen slösat mest också, men det är en annan femma!). Eftersom så många tycks undra hur jag fått mina jobb, hur jag går tillväga och hur jag skriver CV, tänkte jag nu förklara det.
 
Jag ger allt! Då menar jag det. När jag vill ha någoting, då bara vägrar jag att ge upp - och kämpar tills jag får det jag vill ha. Den egenskapen har hjälpt mig framförallt i jobbsökande. Jag är liksom redo att göra vad som krävs. Går ni in med den inställningen tror jag faktiskt inte att ni kommer vara arbetslösa speciellt länge. Visa er egna bästa sida, jämt och ständigt. Nu skall ni veta att jag har någon grej för jobbsökande, tycker det är så kul att presentera mig för människor och på något vis sälja in mig själv som en guldklimp - vilket leder till att så fort jag pratar med någon anställd, chef eller befinner mig på en arbetsplats - ser jag till att vara den personen de kan tyckas behöva. Bli den personen de vill ha. Lär er att läsa av människor! Jag är väldigt pigg, glad och pratsam, men vissa människor vill att man skall visa mer disciplin och förståelse - i en sådan situation, skärper jag till mig själv, drar till mitt seriösare jag, visar förståelse med mina blickar och låter personen som vill prata, prata. I servicebranchen är en god egenskap att vara framåt, och jag kan förstå att de som söker sådana jobb försöker visa att de är så framåt som möjligt, tänk bara på att inte köra över personen ni pratar till. Det är även viktigt att lyssna på vad arbetsgivaren har att säga, det är respekt. Dessutom måste du senare när du fått jobbet lyssna på gästen, det innebär inte bara att prata och le.
 
SÖK JOBB. Jag har inte varit arbetslös en enda gång under min gymnasietid, för att jag alltid är aktiv i arbetssökande! Så även om du tycks ha ett jobb som tycks vara tryggt, sluta inte söka, du kommer aldrig förbättras och utvecklas om du inte testar nya platser och är öppen för nya äventyr.
 
ETT BRA CV. Ett CV skall vara enkelt och lättläst, krångla inte till det. Här skall du visa dina meriter, kunskaper och erfarenheter. Ett CV är opersonligt, men försök ändå att ge arbetsgivaren en liten inblick om personen du är, jag har exempelvis skrivit med att jag vart delaktig i elevrådet i flera år! Det visar ju en sida av mig som innebär driv och bryende. En god egenskap. Personligt brev är desto intressantare för en arbetsgivare, få arbetsgivaren att gilla dig - för att du är en stjärna! Ge även läsaren en tydlig blick om vem du är, och hitta för guds skull inte på massor opålitligt trams. Bara för att det är en god egenskap att vara stresstålig på jobbet, behöver du inte skriva det på direkten, bara sådär! Det blir ingen trovärdighet i orden då. Förklara det istället! ''Jag är väldigt pigg som person och föredrar att ha saker för mig, vilket nog är anledningen till att jag jobbar väldigt snabbt och faktiskt trivs i stressiga situationer''. Genom att förklara vem du är och varför du passar till detta arbete - ger du en trovärdig känsla till arbetsgivaren. Bara för att du skriver ett P-brev om vem du är, skall du inte skriva sådant de på det jobbet du söker INTE har nytta utav. Det är onödigt! De har många CV & P-brev att läsa, gör det kort och skriv det som behövs för att du skall få jobbet. Visa en personlig sida där du framhäver de egenskaper hos dig som de har nytta utav!
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0