''Familjerna bakom våra garderober''

 
Louis Vuitton grundades år 1854 av Louis Vuitton. Den första Louis Vuitton-butiken öppnades i Paris på; Champs Elysees, 1914 - det var den största butiken i hela stora vida världen som sålde koffortar och researtiklar. Idag ägs företaget utav konglomeratet LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), som ägs utav Bernard Arnault och hans familj. Arnault har en förmögenhet på 29 miljarder dollar, vilket också gör honom till top 10 rikaste i världen och den rikaste mannen i Frankrike.
.
 
Chanel

Ägare: Alain och Gerard Wertheimer, barnbarn till Pierre Wertheimer som fick fart på Chanel med Coco på 20-talet. De äger också vingårdar och tävlingshästar.

Vilka är de? Chanel är helt privatägt och de 60-åriga bröderna styr företaget. De är superhemliga, ger aldrig intervjuer och avslöjar aldrig något om Chanel. New York times citerade för några år sedan en privat kommentar av Gerard Wertheimer:    – Vi är en diskret familj, vi talar aldrig. Det handlar om Coco Chanel, och om Karl Lagerfeld. Om alla som arbetar på Chanel. Inte om Wertheimers.

Alain och Gerard Wertheimers, ägare utav Chanel och vingårdar
 

Gap, Banana republic, Old navy med flera. Ägare: Familjen Fisher. Äger 34 % av Gapaktierna och har tre av tolv styrelsestolar. Vilka är de? Paret Fisher öppnade sin första Gapbutik 1969 i San Francisco som sedan växte till USA:s största klädkedja.

 

Gucci, YSL, Balenciaga,  La Redoute med flera. Ägare: PPR grundades av François Pinault och äger i dag bland annat Gucci, YSL, Puma, Stella McCartney och postorderföretag som La redoute, Ellos och Josefssons. Vilka? PPR:s vd är Pinaults son, François-Henri Pinault. François Pinault och LVMH:s Bernard Arnault är fiender sedan Arnault försökte köpa Gucci för några år sedan.

François Pinault, äger YSL, Gucci, Stella McCartney, Balenciaga med flera

Zara, Massimo Dutti med flera. Ägare: Amancio Ortega Gaona äger nästan 60 % av Inditex som äger Zara, .Bershka, Massimo Dutti med flera. Vem? Gaona började tillverka badrockar 1963 med sin fru, 1975 öppnade de sin första klädbutik som sedan växte till kedjan Zara. Aktiv inom Inditex och bor i sin uppväxt-stad Corunna. Har bara gjort ett framträdande de senaste decennierna – när Inditex börsintroducerades 2001. Han ger aldrig intervjuer. Det sägs att dottern Marta ska ta över sin fars jobb. Inditex gick nyligen om Gap som världens största klädförsäljare.

 

H&M och Weekday. Ägare: Familjen Persson äger 34,6 % av H&M, Weekday, Cheap Monday, Monki. Aktieinnnehavet är värt ca 104 miljarder kr. Vilka? Erling Persson grundade H&M 1947. Sonen Stefan Persson var vd 1982–1997, sedan dess styrelseordförande. Han är Sveriges rikaste med en uppskattad förmögenhet på 127 miljarder. Erling har åtta barnbarn, alla delägare. Stefans son Karl-Johan Persson, 34 år, blir i juli ny vd för H&M. När det blev offentligt fick han frågan vad han säger till dem som anser att han ärvt vd-posten.     – Det klart att min familjesituation har spelat in, men jag ser den som en styrka. Genom mina dagliga samtal med min far och farfar genom åren har jag fått en bra H&M-utbildning. Jag har ett starkt ägarintresse och ser långsiktigt på företaget.

Stefan Persson, Sveriges rikaste man, förmögenhet på 127 miljarder kronor och ägare av H&M

 

 

 

 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0